Makaron wstążki w sosie z cukinii
Składniki
Na 650 g cukinii
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
2 czerwone chili ( ale może być też jedna, zależy jak ostre danie chcemy uzyskać) posiekane w plasterki
Sok z 1 cytryny
5 łyżek śmietanki 18%
4 łyżki sera parmezan
250 g makaronu wstążki
Sól
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na paski ( cienki makaron) czosnek pokroić w plasterki, chili pokroić w plasterki
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, na oliwę wrzucamy czosnek, smażymy, dodajmy cukinię, solimy, smażymy by zmiękła jak się trochę podsmaży dodajemy chili, dodajemy bazylię , sok z cytryny, śmietankę. Wkładamy makaron ( ugotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu), można też makaron polać sosem. Chociaż ja polecam makaron włożyć do sosu i wymieszać bo wtedy sosem dobrze przyklei się do klusek, posypać ulubionym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz