jest to przepis sprawdzony. Dostałyśmy go od p. Heni przyjaciółki mojej mamy
jabłecznik
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
wszystkie składniki utrzeć. ja robię w robocie ( u mnie w robocie ciasto jest bardzo gęste )
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodać do utartej masy. utrzeć do połączenia się wszystkich składników
6 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
ubić najpierw same białka, potem dodać cukier partiami, na koniec budyń
1 kg jabłek, u mnie szara reneta zetrzeć na dużych oczkach
1 cukier waniliowy
3 łyżki bułki tartej
cukier do smaku ( ja nie dodaję)
można dodać sok z cytryny
wszystko ze sobą połączyć
kruszonka: zostawić trochę ciasta dodać 1 łyżkę mąki + 1 łyżkę wiórek kokosowych
na ciasto rozłożyć jabłka, ubite białka i na wierzch kruszonkę
piec około 45 min w temperaturze 175 stopni C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz