poniedziałek, 25 stycznia 2021

jabłecznik - mój ulubiony

jest to przepis sprawdzony. Dostałyśmy go od p. Heni przyjaciółki mojej mamy 



jabłecznik
250 g masła
1/2  szklanki cukru pudru 
6 żółtek 
wszystkie składniki utrzeć. ja robię w robocie ( u mnie w robocie ciasto jest bardzo gęste )

1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodać do utartej masy. utrzeć do połączenia się wszystkich składników

6 białek 
1 szklanka cukru 
1 budyń śmietankowy
ubić najpierw same białka, potem dodać cukier partiami, na koniec budyń

1 kg jabłek, u mnie szara reneta zetrzeć na dużych oczkach
1 cukier waniliowy 
3 łyżki bułki tartej 
cukier do smaku ( ja nie dodaję)
można dodać sok z cytryny
wszystko ze sobą połączyć 

kruszonka: zostawić trochę ciasta dodać 1 łyżkę mąki + 1 łyżkę wiórek kokosowych 

na ciasto rozłożyć jabłka, ubite białka i na wierzch kruszonkę 
piec około 45 min w temperaturze 175 stopni C





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wycieczka

  Pamiętam jak w liceum, zaocznym bo to takiego chodziłam, bo miałam jeszcze praktyki, więc nie mogłam chodzić do normalnego, a poza tym wyb...