ciasto drożdżowe bez wyrabiania
zachęcam by dać mu szansę ciastu które samo się robi można położyć dżem
ja najbardziej lubię ciasto drożdżowe z jagodami lub borówkami, albo z rabarbarem. a na jesień z jabłkami
składniki
10 dag drożdży ( standardowa kostka)
szklanka drobnego cukru
cukier waniliowy
4 roztrzepane jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4,5 szklanki mąki
szczypta soli
owoce: jabłka, jagody, truskawki, śliwki lub inne. ( według wyboru )
kruszanka
0,5 kostki masła 100 g
szklanka mąki
0,5 szklanki cukru waniliowego
wykonanie
do ciasta najlepiej użyć dużej miski z szerokim dnem. na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże. następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym. na to wylewamy roztrzepane jajka, na jajka wylewamy olej, a następnie lekko ciepłe mleko. posypujemy całość równomiernie mąką. na końcu dodajemy na wierzch szczyptę soli. nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność. ciasto odstawić nakryte ściereczką na 3 godziny
po tym czasie zawartość miski należy wymieszać ( najlepiej chwilkę mikserem ) i przełożyć do blachy, w blasze zostawić jeszcze na 30 min w tym czasie robimy kruszonkę. na ciasto wykładamy owoce ( kwaśne możemy wymieszać z cukrem i np. cynamonem) i posypujemy na wierzchu kruszanką
ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 min
moja kruszanka
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
cukier waniliowy lub migdałowy. połączyć składniki by powstała kruszonka. nie wyrabiać zbyt długo
ja robię do tego ciasta taka kruszankę , robiłsm też kruszankę z tego przepisu, ale mi nie odpowiadała.
polecam smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz