żałuje że nie mam komu gotować przepisów z kuchni Koreańskiej
jeśli gotuję to muszę uwzględnić to co będzie ugotowane by smakowało mojej mamie. bo mam wszystkiego zjeść nie może
fajnie by było pojechać do Korei i jeść ich dania tam na miejscu. raczej bym nie tknęła owoców morza, bo mnie odrzuca ten zapach
zobaczyć na żywo jak wyglądają drzewa wiśni gdy kwitną. gdybym mogła mieszkać tam na stałe, mieć męża Koreańczyka , no ale nie mam takiego szczęścia
każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię, i chciał by pojechać do danego kraju by sprubować swoich ulubionych potraw tam na miejscu bo tam na pewno smakuje inaczej
podzielę się dwoma ulubionymi przepisami które pochodzą z kanału Pierogi z kimchi i książki pierwszego tomu
polecam kanał i 2 książki które wydała Wiolka
Uliczne tosty
Składniki
3 jajka
Mały kawałek białej kapusty ( około 50 g )
1/3 marchewki
¼ cebuli
Szczypta soli
3 łyżki masła
4 kromki chleba tostowego
2 plastry ulubionej szynki
2 plastry sera gouda
Kechup do dekoracji
2 łyżki cukru( opcjonalnie – dla Koreomaniaków ) Ja nie dodaje
Wykonanie
Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno , marchewkę ścieramy na tartce o małych oczkach, a cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie warzywa dodajemy do jajek i doprawiamy całość szczyptą soli
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy dwie kromki chleba tostowego, lekko obsmażamy z jednej strony i ściągamy z patelni. Następnie na pata leni roztapiamy pół łyżki masła, wlewamy połówę jajek z warzywami i smażymy formując omlet wielkości jednej kromki chleba tostowego. Omlet przykrywamy kromką chleba tak żeby wcześniej przysmażona strona dotykała masy jajecznej i całość obracamy chlebem do patelni. Na jajku kładziemy po plasterku szynki i sera, a następnie przykrywamy kolejną kromką chleba ( przesmażona strona powinna dotykać sera ) całość obracamy i smażymy jeszcze chwilę żeby pieczywo się zrumieniło. Powtarzamy całość przygotowując drugi tost
Tosty polewamy keczupem i – jeżeli jesteśmy na to gotowi – posypujemy cukrem
kimchi z jednej kapusty
składniki
1 główka kapusty pekińskiej
4 łyżki soli
½ marchewki
2 cebulki dymki
Sos
4 czubate łyżki papryki gochuqaru ( ostrej papryki nie dawać tyle ile jest w przepisie, dać mniej 1-2 )
5 łyżek sosu sojowego ( najlepiej jasnego )
2 łyżki cukru
6 ząbków czosnku
Wykonanie
Pokroić drobno kapustę, w drobne kawałki. Posolić i pomieszać najlepiej rękoma, odstawić na 30 min
Marchewkę pokroić w paski ( można zetrzeć na tartce do warzyw) cebule posiekać w 3 cm paski , czosnek przecisnąć prze praskę ( około 6 ząbków porządnych ) cukier 2 łyżki, 2 łyżki ostrej papryki, sos sojowy 5 łyżek
Mieszamy rękoma w rękawiczkach. Kapustę opłukać w wodzie ( odcisnąć) można przechowywać 2 tygodnie. Dodajemy sos , mieszamy w rękawiczkach przełożyć do słoików można od razu schować do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz