Kokosanki
Składniki
2 białka
100 g cukru ( koniecznie białego )
100 g wiórków kokosowych ( nie używajcie tych bardzo rodrobionych)
Wykonanie
Białka ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier. Gdy masa jest gęsta, sztywna i błyszcząca dodajcie do niej wiórki kokosowe. Zmieszajcie je z masą przy użyciu łyżki. Wyłóżcie pergaminem blachę do pieczenia. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 160 stopni. Masę kokosową możecie nakładać na blachę łyżką albo formować z niej w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli macie szprycę , możecie jej użyć. Ciasteczka pieczemy około 20 minut. Krócej pieczone będą ciągnące, dłużej chrupiące.
Upieczone i wystudzone możecie oblać czekoladą, którą wcześniej trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Kokosanki będą wtedy przypominały zanany kokosowy baton w niebieskim opakowaniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz