niedziela, 19 stycznia 2025

kokosanki




 

Kokosanki

Składniki

2 białka

100 g cukru ( koniecznie białego )

100 g wiórków kokosowych ( nie używajcie tych bardzo rodrobionych)

Wykonanie

Białka ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier. Gdy masa jest gęsta, sztywna i błyszcząca dodajcie do niej wiórki kokosowe. Zmieszajcie je z masą przy użyciu łyżki. Wyłóżcie pergaminem blachę do pieczenia. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 160 stopni. Masę kokosową możecie nakładać na blachę łyżką albo formować z niej w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli macie szprycę , możecie jej użyć. Ciasteczka pieczemy około 20 minut. Krócej pieczone będą ciągnące, dłużej chrupiące.

Upieczone i wystudzone możecie oblać czekoladą, którą wcześniej trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Kokosanki będą wtedy przypominały zanany kokosowy  baton w niebieskim opakowaniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

urodziny

  Każdy lub prawie każdy z nas ma takie prezenty o których marzy rzeczy które mu się podobają ale są drogie i nie stać go bo są drogie Ja ...