piątek, 20 grudnia 2024

piernik który robię nasz ulubiony

 

Super piernik mamy żakowej ( przepis Małgorzaty Musierowicz wykorzystany  w książce)

Piernik

25 dkg cukru, 40 dkg prawdziwego miodu ,  15 dkg masła i torebkę przyprawy korzennej do piernika podgrzewać dość silnie w sporym rondlu, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W mikserze ubić 5 całych jaj, dodając w miarę ubijania, 3 łyżki kakao oraz 5 łyżek koniaku, a potem przygotowuje bakalie: 10 dkg rodzynek, 10 dkg orzechów włoskich, 10dkg laskowych, 10 dkg obranych, posiekanych migdałów, 10 dkg suszonych śliwek pociętych w paseczki, 10 dkg posiekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, połamaną w kawałeczki czekoladę. W czasie gdy ubija się jajka, można obrać migdały. Masa w garnku już wystygła więc można wlać zawartość miksera do masy miodowej. Wymieszawszy wszystko razem, wsypujemy do garnka pół kilo mąki zmieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego na gładką nieco luźną masę.

Wyłożyć piernik do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( można też blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni

Po wystygnięciu można piernik przełożyć np. powidłami, albo konfiturą morelową, albo kajmakiem.

Można oblać z wierzchu czekoladowym lukrem ( 20dkg cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki gorącego mleka zmieszane i utarte szybko na gęstą płynną i lśniącą masę)

Można przed obłożeniem lukrem skropić koniakiem,







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

urodziny

  Każdy lub prawie każdy z nas ma takie prezenty o których marzy rzeczy które mu się podobają ale są drogie i nie stać go bo są drogie Ja ...