Super piernik mamy żakowej ( przepis Małgorzaty Musierowicz wykorzystany w książce)
Piernik
25 dkg cukru, 40 dkg prawdziwego miodu , 15 dkg masła i torebkę przyprawy korzennej do piernika podgrzewać dość silnie w sporym rondlu, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W mikserze ubić 5 całych jaj, dodając w miarę ubijania, 3 łyżki kakao oraz 5 łyżek koniaku, a potem przygotowuje bakalie: 10 dkg rodzynek, 10 dkg orzechów włoskich, 10dkg laskowych, 10 dkg obranych, posiekanych migdałów, 10 dkg suszonych śliwek pociętych w paseczki, 10 dkg posiekanej, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, połamaną w kawałeczki czekoladę. W czasie gdy ubija się jajka, można obrać migdały. Masa w garnku już wystygła więc można wlać zawartość miksera do masy miodowej. Wymieszawszy wszystko razem, wsypujemy do garnka pół kilo mąki zmieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego na gładką nieco luźną masę.
Wyłożyć piernik do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( można też blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni
Po wystygnięciu można piernik przełożyć np. powidłami, albo konfiturą morelową, albo kajmakiem.
Można oblać z wierzchu czekoladowym lukrem ( 20dkg cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki gorącego mleka zmieszane i utarte szybko na gęstą płynną i lśniącą masę)
Można przed obłożeniem lukrem skropić koniakiem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz