Składniki
Spód:
170 g herbatników
100 g masła
Masa: 1 kg twarogu
180-200g cukru
250 ml śmietanki 30%
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
ziarenka z laski z wanilii lub 2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
Polewa:
200 g śmietany 18%
30 g cukru pudru
Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić,
wlać 100g masła połączyć w malakserze (lub
za pomocą łyżki ). Można wymieszać jeszcze później łyżką by było dobrze
połączone. Przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem ( pamiętać o
rancie by był nasmarowany) podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni
Sernikowy twaróg
kilogram łączymy z cukrem i śmietaną 30% dobrze wymieszać mikserem . do masy
serowej dodajemy 4 jajka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, to wszystko miksujemy do połączenia
składników. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii dodajemy,
łączymy. Po tym wykładamy masę serową na
podpieczone wcześniej herbatniki
Podgrzać sobie wodę do
kąpieli wodnej bo tak będzie pieczony sernik.
Do piekarnika włożyć
blachę z dużą ilością wody ( może być ta blacha od piekarnika) poziom nad tą
blachą z wodą układamy kratkę a na tej kratce kładziemy sernik.
10 min w 180 stopni, po
tych 10 minutach robimy tak 120 stopni i pieczemy przez 80 minut
Studzimy
200g śmietany kwaśnej
18% mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru mieszamy. Wykładamy na sernik
rozprowadzamy równo wkładamy na 1godzinę, a raczej do zastygnięcia do lodówki,
lub balkon do zimnego miejsca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz