sobota, 15 stycznia 2022

sernik pychotka nowojorski

Składniki

Spód:

170 g herbatników

100 g masła

  Masa: 1 kg twarogu

 180-200g cukru

250 ml śmietanki 30%

 40 g mąki ziemniaczanej

 4 jajka

 ziarenka z laski z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 Polewa:

 200 g śmietany 18%

30 g cukru pudru

Wykonanie

Herbatniki rozdrobnić, wlać 100g masła połączyć w malakserze  (lub za pomocą łyżki ). Można wymieszać jeszcze później łyżką by było dobrze połączone. Przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem ( pamiętać o rancie by był nasmarowany) podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni

Sernikowy twaróg kilogram łączymy z cukrem i śmietaną 30% dobrze wymieszać mikserem . do masy serowej dodajemy 4 jajka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, to wszystko miksujemy do połączenia składników. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii dodajemy, łączymy.  Po tym wykładamy masę serową na podpieczone wcześniej herbatniki

Podgrzać sobie wodę do kąpieli wodnej bo tak będzie pieczony sernik.

Do piekarnika włożyć blachę z dużą ilością wody ( może być ta blacha od piekarnika) poziom nad tą blachą z wodą układamy kratkę a na tej kratce kładziemy sernik.

10 min w 180 stopni, po tych 10 minutach robimy tak 120 stopni i pieczemy przez 80 minut

Studzimy

200g śmietany kwaśnej 18% mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru mieszamy. Wykładamy na sernik rozprowadzamy równo wkładamy na 1godzinę, a raczej do zastygnięcia do lodówki, lub balkon do zimnego miejsca




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wycieczka

  Pamiętam jak w liceum, zaocznym bo to takiego chodziłam, bo miałam jeszcze praktyki, więc nie mogłam chodzić do normalnego, a poza tym wyb...