środa, 4 sierpnia 2021

ciasto drożdżowe które przeczy wszystkiemu co wiemy o pieczeniu

ciasto drożdżowe które przeczy wszystkiemu co wiemy o pieczeniu. polecam ten przepis. robimy go dość często


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki

5 szklanek mąki ( 820 g )

5 jajek

1 szklanka cukru ( 200g)

50 g drożdży ( pół kostki ) lub 2 opakowania drożdży suchych

1 szklanka oleju ( 200 g )

1 szklanka ciepłego mleka ( 230 g )

Dodatkowo 500 g dowolnych owoców

Wykonanie

Składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześnie aby zdążyły się ocieplić.

Mleko lekko podgrzewamy, tak aby było ciepłe, lecz nie gorące. Gdy wszystko jest przygotowane, do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie robimy w niej małe zagłębienie i wlewamy roztrzepane widelcem jajka, nie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy cukier, następnie pokruszone na kawałki drożdże ( lub dosypujemy drożdże suche). Na rozdrobnione drożdże wylewamy olej. Na koniec całość zalewamy ciepłym mlekiem. Nie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy. Można do tego użyć miksera, o ile posiada on odpowiednią moc i końcówki ( ciasto jest dosyć gęste)

Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki. Dno blaszki wykładamy wcześniej papierem do pieczenie. Na wierzchu ciasta układamy dowolne owoce, lekko zanurzając je w ciście, aby nie wypłynęły w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go już po wstawieniu ciasta i ustawiamy temp. 180 stop. C ( grzałka góra dół bez termoobiegu). Ciasto pieczemy przez 40 – 45 minut upieczone od razu wyjmujemy z piekarnika

 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

urodziny

  Każdy lub prawie każdy z nas ma takie prezenty o których marzy rzeczy które mu się podobają ale są drogie i nie stać go bo są drogie Ja ...