Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki
5 szklanek mąki ( 820 g )
5 jajek
1 szklanka cukru ( 200g)
50 g drożdży ( pół kostki ) lub 2 opakowania drożdży suchych
1 szklanka oleju ( 200 g )
1 szklanka ciepłego mleka ( 230 g )
Dodatkowo 500 g dowolnych owoców
Wykonanie
Składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześnie aby zdążyły się ocieplić.
Mleko lekko podgrzewamy, tak aby było ciepłe, lecz nie gorące. Gdy wszystko jest przygotowane, do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie robimy w niej małe zagłębienie i wlewamy roztrzepane widelcem jajka, nie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy cukier, następnie pokruszone na kawałki drożdże ( lub dosypujemy drożdże suche). Na rozdrobnione drożdże wylewamy olej. Na koniec całość zalewamy ciepłym mlekiem. Nie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy. Można do tego użyć miksera, o ile posiada on odpowiednią moc i końcówki ( ciasto jest dosyć gęste)
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki. Dno blaszki wykładamy wcześniej papierem do pieczenie. Na wierzchu ciasta układamy dowolne owoce, lekko zanurzając je w ciście, aby nie wypłynęły w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go już po wstawieniu ciasta i ustawiamy temp. 180 stop. C ( grzałka góra dół bez termoobiegu). Ciasto pieczemy przez 40 – 45 minut upieczone od razu wyjmujemy z piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz