sobota, 12 grudnia 2020

pierniczki przepis

 przepis jest sprawdzony wychodzą przepyszne


Miękkie pierniczki

2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
24 g drożdży
40 g masła
1 czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej

Suche składniki mieszamy razem. Masło z miodem rozpuszczamy, kiedy ostygnie, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Łączymy wszystko razem i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy na gładko, rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12 minut w 190 stopniach. Jeśli za bardzo rozwałkujemy, pierniki za bardzo się spieką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

sprzątanie przechowywamie

 podoba mi sią taka aranżacja domki  domki domki  kocham takie rzeczy domki Mam trochę ozdób świątecznych, a mówiąc wprost Bożonarodzenowych...