ale najpierw sprawdź czy ci pochodzi. znalazłam, a raczej tata znalazł przepis na jakimś blogu bo dostaliśmy dynię i trochę przekazaliśmy dalej a z reszty zrobiliśmy zupę dyniową i ketchup
A ja dzielę się z wami. jak się zrobi taki domowy to ten ze sklepu nie będzie już tak smakował
ale wiem że nie każdy ma czas robić
Ketchup z dyni, papryki i cebuli
Składniki
3 kg dyni po obraniu
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szklanka octu jabłkowego lub ¾ szklanki octu spirytusowego
10%
600 g koncentratu pomidorowego
Sól ( 1 łyżka + 2 łyżeczki )
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1łyżka papryki ostrej lub płaska łyżeczka chilii
Wykonanie
Dynię wydrążyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę - włożyć do większego garnka, dodać 1 łyżkę
soli i wymieszać. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, włożyć do drugiego
mniejszego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać
Cebulę obrać i pokroić w kostkę włożyć do trzeciego , dodać
1 łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawiamy wszystko na 3-4 godziny i od czasu do
czasu mieszamy
Gotujemy około 40 minut na małym ogniu w osobnych garnkach
razem z sokiem, który puściły warzywa – można na początku gotowania dodać po
kilka łyżek wody. Paprykę i cebulę dodajemy do garnka z dynią, a następnie
wszystko blendujemy na papkę i przecieramy przez sitko żeby wyłapać skórkę z
papryki
Dodajemy koncentrat, ocet, cukier, a następnie mieszamy i
gotujemy na małym ogniu około 40 minut ( często mieszając) dodając w trakcie
oregano, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Jak ktoś lubi pikantny ketchup to
dodajemy jeszcze 1 łyżkę pieprzu i 1 łyżkę chilli
Nakładamy gorący ketchup do wyparzonych słoików i dodatkowo
pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130 C przez około 30 minut. Po wyciągnięciu
z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem na około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz